Gemeente Teulada-Moraira

Moraira vormt samen met het landinwaarts gelegen dorp Teulada één gemeente: Teulada-Moraira. De gemeente is goed voor een totale oppervlakte van 32 vierkante kilometer. Het toerisme concentreert zich vrijwel alleen in Moraira. De acht kilometer aan kustlijn met daaraan meerdere stranden en baaitjes zijn de grootste toeristische trekkers. De aanwezigheid van een relatief groot aantal kwalitatief goede restaurants maken het plaatje compleet. Moraira biedt vrijwel alles wat je nodig hebt voor een aangename vakantie, zonder dat het supertoeristisch aandoet. Het heeft op de een of andere manier haar relaxte sfeer weten te behouden. Toch heeft Moraira de afgelopen decennia een flinke transformatie ondergaan. Zo is in 1985 de private jachthaven Club Náutico Moraira aangelegd. Ook is er in het centrum redelijk veel nieuwbouw weggezet. Door strikte regels op het gebied van ruimtelijke ordening en vooral ook de hoogte van gebouwen heeft men voorkomen dat Moraira veranderd is in een toeristisch gedrocht.

Begin jaren negentig hadden Teulada en Moraira samen ongeveer vijfduizend inwoners. Dat aantal is uitgegroeid tot meer dan vijftienduizend tegenwoordig, waarvan ongeveer tienduizend mensen permanent in Moraira wonen. Tijdens de drukste maanden juli en augustus loopt het aantal mensen dat in Moraira verblijft op tot tegen de veertigduizend. In Teulada verblijven gemiddeld een paar honderd tot maximaal ongeveer tweeduizend toeristen in de zomermaanden.

Vreemdelingenlegioen

Wat bijzonder is aan Moraira is dat je aan de ene kant juist het gevoel gegeven wordt dat je niet zozeer in een plaats verblijft waar massatoerisme van toepassing is, terwijl anderzijds de gemeente Teulada-Moraira op de vijfde plek staat in Spanje wat betreft het hoogste percentage aan niet-Spaanse inwoners. Het percentage aan Spaanse inwoners ligt iets onder de veertig procent. Britten (ongeveer 23%) en Duitsers (ongeveer 13%) vormen twee anderen grote bevolkingsgroepen binnen de gemeente. Ook Nederlanders, Zwitsers, Belgen en Fransen zijn redelijk veel aanwezig in Moraira. In mindere mate kom je ook Zwitsers, Finnen, Noren, Denen en inwoners uit Latijns-Amerika tegen in Moraira. De supermarkten zijn helemaal ingespeeld op dit ‘vreemdelingenlegioen’. Een supermarkt als Pepe la Sal heeft een assortiment van ongeveer 22.000 producten, waarvan een redelijk deel uit Engeland, Duitsland maar ook Nederland geïmporteerd wordt.

Bericht verder lezen? Klik hier!